Tektura falista stosowana do produkcji opakowań występuje w różnych rodzajach i ma różną jakość. Poszczególne rodzaje różnią się między sobą ilością równych i pofalowanych warstw, oraz wysokością części pofalowanej. Różnice w jakości zależą od składu wykorzystywanych warstw papierowych.
Używane surowce do wyrobu opakowań tekturowych to:
• tektura falista 3-warstwowa w falii B, C, E o gramaturze 360 - 600 g/m2
• tektura falista 5-warstwowa w konfiguracji B + C o gramaturze 750 - 800 g/m2
Rodzaje fal
Rodzaje fal mają wpływ na grubość tektury i produkowane są w różnych wariantach:
Rodzaj fali Wysokość fali
[mm]
Ilość fal na metr
C ok. 3,60 ok. 128
B ok. 2,54 ok. 154
E ok. 1,16 ok. 286
Jakość stosowanych tektur charakteryzują następujące parametry:
Wytrzymałość na przetłoczenie (A)
Pokazuje spójność opakowania. Największe znaczenie ma przy dynamicznym naprężeniu, na przykład w czasie upadku i jest decydująca, kiedy zawartość może uszkodzić opakowanie.
Deformacja powierzchni - FCT (B)
Jest to wytrzymałość warstwy falistej na obciążenie prostopadłe. Informuje o możliwości tłumienia uderzeń przez opakowania z tektury falistej.
Wytrzymałość przy nacisku na krawędź - ECT (C)
Nacisk na krawędź jest największą siłą działającą na krawędź prawobocznego badanego wzoru w kierunku równoległym z kierunkiem fal, którą wzorzec zniesie bez deformacji.
Absorbcja wody według Cobba (D)
Jest to właściwość, przy której określona ilość wody wsiąknie w określonym czasie do warstwy kryjącej tektury falistej. Dane wartości COBB oznaczają ilość wsiąkniętej wody w g/m2 tektury falistej w czasie 60 sek.